I gamle dager var det bygdefester. Det skjedde stort sett hver helg i sommerhalvåret. Jeg tenkte jeg skulle prøve å huske litt hvem vi opplevde på disse dagene.

Og her er det nok en del hull som skal fylles, kanskje ved hjelp av lesere.

Det var stort når artister som man innimellom hørte på radio (husk vi hadde bare en radiokanal) kom til forskjellige festlokaler i nord. Dette var også før selfie og mobilkamera, må vite, så det er nok ikke alt som kan dokumenteres.

Disse bygdefestene var jo på mange måte vårt møte med voksenlivet og det var jo ikke fritt for at det ble konsumert noen liter alkohol av diverse kvalitet. Og man var jo en smule fascinert de gangene det oppsto en slåsskamp eller to.

Men dette skal ikke være noen sosialantropologisk utgreiing om nordnorske bygdefester. De var som de ofte blir beskrevet, både med og uten fordommer.

New Jordal Swingers
Jeg var fan av New Jordal Swingers. Jeg var til og medlem i deres fan club. Det betydde ikke annet enn at man fikk nyhetsbrev en gang i året og et postkort med årets bilde. Så var det å samle dem i lomma, og ta dem med på fest og få autografer. Dette var for så vidt enklere i gamle dager, for da var det ikke gjerder og stengsler. De kom ut etterpå, tok en øl, smakte på det lokale brygget og det var det.

ZOO
Kjetil Stokkan og gutta var de tøffeste. De tror jeg at jeg hørte på fest 8-10 ganger. Meget allsangvennlig og alltid stemning. Og så var Stokkan konge på gitar.
For noen år siden spilte Kjetil Stokkan på Senjafestivalen. I tillegg til egne låter, som jo inneholder en del Melodi Grand Prix-favoritter, spilte han gamle ZOO-låter. Da tok det av i teltet i Gryllefjord. Ta med at han hadde med seg en av mine store helter, Svein Dag Hauge på gitar, så ble det en kanonkveld.

fullsizeoutput_150

Unit Five
Gutta fra Hammerfest var de store konkurrentene til ZOO i nord. De spilte litt på det en periode, før Thore Hansen og Kjetil Stokkan laget en duett, i ånden til Sir Paul McCartney og Michael Jacksons “The Girl Is Mine”.
Unit Five var også allsangvennlig, men først og fremst dansevenlig. Så da måtte Markussen vise fram dansefoten, og spesielt hans tette tango….
Unit Five spilte også på Senjafestivalen for fire-fem år siden. Hyggelig gjensyn, selv om stemmen til Thore Hansen ikke var som den var i hans beste dager. Nå var Hansen syk og ikke lenge etter dette døde han.

January
Vi digget January. Virkelig. De hadde Marith Endresen som vokalist og de covret Mothers Finest sin “Baby Love”, en av tidenes tøffeste soul-låter. I tillegg spilte de funky musikk. De gjorde det til og med på norsk og det låt tøft.

Terje Tysland
Trønderrock og bygdefest hører sammen. Tysland lagde dette og vi var med. Tror vel ikke at jeg har satt på en Tysland-plate verken før eller siden, men live var det tøft.

Frank Alexandersen
16. mai 1984, på Grendehuset på Vesterfjell, spilte Frank Aleksandersen. Han var søskenbarnet til Åge og hva han gjorde der husker jeg ikke. Grunnen til at jeg husker datoen, er at da han og bandet hadde pause, så var vi på scenen med russebandet og spilte noen låter. Jeg hadde aldri sett så mange pedaler hos en gitarist før, så jeg trykket i vilden sky. Vel, det viste seg at lydmannen ikke var spesielt fan av lyden jeg lagde, så han dro spaken til lead guitar ned til null.

Vazelina Bilopphøggers
Vazelina var nok en av de vi dro for å høre, for at det var der de andre var. Var sikkert mye liv, men det har ikke brent seg inn i annet enn autografsamlinga mi.

fullsizeoutput_157

Outlaws
De var nok ikke rikskjente, men for oss i Gryllefjord var Outlaws de største heltene. Vi kjente dem, for de trivdes i Gryllefjord og de spilte coverlåter som var populære i tiden. Da vi startet band, ville vi være Outlaws. Og skulle vi ha den ultimate klinelåta, valgte vi “Kæm e´du?”.
Forresten. På 70-tallet var min konferansiervenninne Tove Karoline Knutsen vokalist i Outlaws.


Joda, det var mange andre band som laget bygdefest på 80-tallet. Lokale band som Cunnycan, Ourland, TIRB, Ourland, Studio 80, Web, MT Gruggluggers og band jeg spilte i selv: St. George, Cobra, Niagara, Baluba.

Hvor var vi på fest?
Jeg nevner i fleng; Vesterfjell, Bryggerhaug, Sollia, Rønningen, Høllanes, Ungdomshuset i Gryllefjord, Grendehuset i Torsken, Vangsvik, Ørneheimen, Botnhamn, Husøy, Fjordgård, Medby, Sifjord.

Har jeg glemt noe?
Sikkert. Hjelp meg.

Har jeg fortrengt noe?
Sikkert. Ikke hjelp meg.

EDIT:
Jeg måtte visst ikke glemme Banana Airlines. Hørt et par ganger, blant annet i Torsken. Har ikke brent seg inn på det musikalske, selv om det var gode musikere. De lagde liv og de trakk masse folk.