Vi spilte i band og vi digget Lava. De var våre helter. Det var stort da Lava kom til Nord-Norge og spilte. Det skjedde i grunnen både titt og ofte.

Lava
Bildet har jeg lånt fra Dagsavisen. 

Jeg spilte gitar og jeg ville være Svein Dag Hauge. Jeg var ikke i nærheten, for jeg brukte ikke noe tid på å være sologitarist. Men Jan Erik i bygda, var det greit å bruke tiden på å bli en habil rytmegitarist. Historien vil ha det til at jeg klarte det. Kjell Ivar ville være Rolf Graf. Han var nok nærmere sitt idol enn jeg var i prestasjonene. Lars Torbjørn ville være Egil Eldøen. Han var nok enda nærmere og etter hvert en skolert sanger.

Hvorfor Lava?
Jo, det tror jeg bunner i vår nesegruse beundring for Toto. Og Lava var jo det norske motsvaret til Toto. Dyktige studiomusikere som også låt kanon som band.

To ganger vet jeg at jeg har Lava live. Den første gangen var i Vangsvik. Det var jo utrolig stort at de spilte på den samme scenen som vi hadde som øvingslokale i Baluba. Og Svein Dag Hauge sto på samme plassen som jeg pleide…..

Jeg tror jeg husker rett når jeg mener at de startet konserten med en jam. Egil Eldøen var på besøk hos noen slektninger, så de andre åpnet med et riff fra Graf på basse, så hang de andre seg på. Det varte en stund, så kom Eldøen og de dro i gang med åpningslåta: “Take Your Time”.

Andre gang jeg hørte dem var på Finnsnes. De skulle spille på Casanova om kvelden og det var jo i seg en begivenhet. Men det største skjedde i grunnen litt tidligere på dagen. Det var på Ivars Musikk. Rolf Graf skulle demonstrere en synth eller en sampler (som vi hørte i bruk senere på kvelden). Hele bandet var der og før de gjorde seg ferdig, plukket de seg instrumenter og gjorde en versjon av “The Ratter” på sparket. Eksklusivt og tøft.

Og vi var der.

For noen år siden var jeg i et førtiårslag på Hvasser. En av gjestene der var Rolf Graf og han husket godt de to begivenhetene. Tror nok ikke han ble spesielt imponert over gitarspillet den kvelden, for jubilanten hadde bestilt allsang til Alphavilles “Forever Young”, med meg og Arnt Opdal på kassegitar.

Så lurer du kanskje på, siden vi var såpass store Lava-fans om vi covret noen av deres låter. Vel, jeg har jo klart å knote meg gjennom gitarbaladen “Journey” selv. I bandet valgte vi å spille “Sophie”. Søk opp den og tenk deg den med trommer, bass og to gitarer….

Forresten.
Gjett om jeg leter i arkivet om dagen. Tok selfie med Svein Dag Hauge i Gryllefjord for noen år siden – og finner det ikke…..